HTML

BagodTimes

Ez alapvetően egy magánblog. Azok számára készül, akikkel rendszeresen kellene találkoznom és beszélgetnem, de ezek az alkalmak sajnos egyre ritkábbak. Kívülállók számára dög unalmas és gyakran érthetetlen :)

Friss topikok

Címkék

76 os út (1) advent (1) agárkosbor (1) ági (3) akkumulátor (1) államadósság (1) allergia (3) alvás (1) alváshiány (2) anyám (1) április 4 (1) áramszünet (2) árvíz (1) autó (1) balaton (1) balázs (2) bálványos (2) barátok (1) bence (4) best job (1) beszédszintetizátor (1) betegség (2) bevásárlás (1) biograd (1) biznisz (1) borika (2) bürokrácia (3) ciklámen (1) csermely péter (1) digitális (1) dob (1) egerek (2) éjszakai kuncsaftok (1) elegant (1) élelmiszeripar (1) évvége (1) évzárás (1) év vége (1) faluban (1) faluház (1) fáradtság (2) fejszámológép (1) fékhiba (1) fényre sötétedő kislány (1) feri (1) fizika (1) frankfurt (1) front (1) fronthatás (1) fűnyírás (2) fűnyíró (1) gáz (1) gazdaság (1) gázolaj (1) globális problémák (1) gonosz multi (1) gordonka (1) gravitáció (1) gyász (1) gyertya (1) gyomlálás (1) gyurcsány (1) gyuri (1) hajtás (1) harang (1) havazás (1) házi munkák (1) hétfő (2) hétrét (1) hétrétország (1) hideg (1) holdraszállás (1) hóvihar (1) hunor (6) húrelmélet (1) húsvét (1) húsvét hétfő (1) idegeskedés (1) indián (1) internet (1) irodalmazás (1) javítás (2) józsef attila (1) kánikula (1) karácsony (1) kaszálás (1) katie melua (1) katolikus rádió (1) kavarás (2) kawai k1 (1) kereskedelem (2) kereskedő (1) kert (1) kimerültség (1) kiránduás (1) kix (1) kocsma (1) kommunikáció (1) koncert (2) konfigurálás (1) könyvek (1) könyvtár (1) kriszti (1) laci (3) lárma (1) lemondás (1) magyar (1) május elseje (1) marketing (1) mécs lászló (1) meleg (1) meló (3) meridian (1) mezőgazdaság (1) moby (1) mónika (1) munka (1) musikmesse (1) nagyker (1) nagykerek (1) namm show (1) natgeo (1) nimród (1) nóri (2) notebook (1) nyár (1) oktv (1) olasz karcsi (1) omd (1) orosz katona (1) őrség (1) pályázatírás (1) pályázatok (1) pc (1) pc javítás (1) piac (2) pletykaput (1) pörgés (1) potya (1) presser (1) program installáció (1) projektek (1) protekcionizmus (1) pünkösd (1) rablás (1) radnóti (1) réka (1) rendrakás (1) rendszer installáció (1) robinson (1) rohangálás (2) router (1) rozsdafarkú (1) séta (1) skype (1) stephen hawking (1) swiss jazz (1) szabadságolás (3) szakbarbár (1) számítógépes munkák (1) szánkó (1) szerviz (1) szintetizátor (1) szlovénia (1) tavasz (1) tél (1) termék (1) tévé (1) tojás (1) tudományos seggnyalás (1) tulipánfa (1) ügyfelek (1) universe (1) uzsora (1) vadása tó (1) vállalkozás (4) vállalkozó (1) válság (9) vásárlás (1) vas csaba (1) vénusz vendéglő (1) viharok (1) virágok (1) visitors (1) vízzel hajtott autó (1) vonalkód (1) wlan (1) zala (1) zenegép (1) zivatar (1) zongora (1) zséda (1) Címkefelhő

2009.02.23. 21:14 Gravytone

KIX

Mi is a KIX?

A KIX a Kavarási Index rövidítése. Hiába keresitek bármilyen Wikiben, nem fogjátok megtalálni, mert ezt mi találtuk ki Lacival. Vannak, akik a BUX - ot, a Daw Jones - ot, vagy a Nikkeit figyelik árgus szemekkel, mi pedig a KIX - et, mivel életünkre nagyobb hatással van mint bármelyik fenti tőzsdeindex. A KIX mérésére a kavarométer szolgál. Ez egy virtuális eszköz, ami a barométerhez hasonlóan lehet a falra akasztva, de erős kavarás hatására leesik onnan, még erősebb hatásra elrepül, sőt, rosszabb esetben Föld körüli pályára áll. Szélsőséges szituációkban elhagyja a Naprendszert.

Vannak napok, amikor az emberek sokkal jobban kavarnak, mint más napokon. Hogyan is működik ez? A kavarás alatt azt értem, amikor emberek meggondolatlanul, felelőtlenül, ész nélkül akarnak valamit valakitől, és ezt gyorsan más ésszerűtlen igényre módosítják, ezzel potyára dolgoztatva és idegesítve egy csomó embert. A kavarásba bevont emberek egy idő után maguk is idegessé és dekoncentrálttá válnak, és elkezdenek hibás és másokat fölöslegesen terhelő döntéseket hozni. Így aztán a kavarás gyorsan terjed térben és időben.

Lacival azt vettük észre, hogy többnyire ugyanazokon a napokon van cirkusz az ő cégüknél is, mint nálunk. Este, mikor kielemeztük a dolgokat, mindig kiderült, hogy tök fölöslegesen futottunk egy csomó kört, a végére jól kidöglöttünk, aztán semmi.

Nézzük pl.  a mai napunkat, ami nekem már tegnap délután kezdődött egy telefonnal. Egy ügyfél hívott, hogy megvan - e még egy bizonyos szintetizátor, amit nálunk látott? Nem neki kéne, hanem egy ismerősének, csak ő hozná el az illetőt, mert annak épp rossz a kocsija, és sürgősen kéne neki  a szinti, persze még a régi áron, merthogy közben ennek is felment az ára. Mondtam, hogy jöjjenek hétfőn, vagyis a mai napon. Erre a fickó elkezdte, hogy nem baj - e, ha csak zárás előtt pár perccel esnek be, mert ő dolgozik, utána még el kell mennie a cimborájáért, onnan pedig legalább egy óra az út hozzánk, meghát esik a hó, rosszak az utak, stb. Mondtam, oké, megvárjuk. Sóhajtottam hozzá egyet, mert Kriszti közben beteget jelentett, nekem pedig elé zavarosnak tűnt akkor még a mai nap. (Aztán az is lett.)

Vasárnap éjjel jó sokáig dolgoztam, reggel nyolc körül tápászkodtamfel, már csöngött is a mobil. A srác hívott, hogy így meg úgy, nem fogja tudni elhozni a barátját, mert nagyon rosszak az utak, nem tudnánk - e elküldeni az árut szállítmányozóval? Persze, mondtam, meg tudjuk oldani azt is. Ilyenkor ugye ki kell hívni a futárszolgálatot, elő kell készíteni az árut, megcsinálni a számlát, garanciát, becsomagolni, előkészíteni a szállítási címkéket meg az utánvétes papírt. Neki is estünk gyorsan a kérdésnek Nórival. Kibányászta a dobozt a raktárból, elkezdte a papírmunkát, kihívta a szállítmányozókat. Épp itt tartottunk, mikor az ember felhívta, hogy bocs, de mégsincs annyi pénze, hogy ki tudná fizetni az utánvétet. Ekkor Nóri gyorsan jött hozzám, hogy akarunk - e még valami mást is küldeni, mert ha nem, akkor visszamondja a szállítási igényt. (Rendesen egyébként előző nap kell kihívnunk a futárt, az merő szerencse,ha még aznapra képes kijönni.) Mondtam Nórinak, hogy lenne még egy folyamatban levő ügy, de ott a megrendelő előre fizet, és fogalmam sincs, mikorra fut be a befizetési igazolás. Mondanom se kell, hogy két perccel azután, hogy Nóri lemondta a szállítást, itt volt az igazolás. Ekkor már a kavarás magasabb fokozatra váltott, hiszen mi is részévé váltunk. Most mi próbáltuk sztornózni a szállítási megrendelésünk visszamondását. "Szerencsére" nem sikerült elérni az ügyintézőt, mert pár perc múlva ideszólt ez a másik ügyfél, és kiderült, hogy ő  a cuccát csak szerdán tudja átvenni, tehát kedden kell elküldenünk. Így az egyik kavarás szerencsésen semlegesítette a másikat, illetve mi nem okoztunk legalább akkora kavart a szállító cégnél, mint amekkorát okozhattunk volna.

Ez a példa egy nagyon alapszintű kavarás volt, alig néhány embert és céget érintett. Az, hogy közben volt néhány sietős ügyfél, hogy csengett minden telefon, hogy eleve kisebb létszámmal voltunk, hogy közben elöntötte a víz a fürdőszobát (otthon mostam), kevésbé izgalmas. A nagy kavarások sok cégnél nagyon sok embert mozgatnak, nagyon sok felesleges erőt és energiát vonnak el, a végére mindenki ingerült lesz, és számos hasznos tevékenység marad el miatta. Maga az eredeti feladat pedig, mint példánkban is, teljesen lényegtelenné, szükségtelenné válik.  A folyamatok nagy része a kavarás közben vétett hibák kijavítására és a károk mérséklésére irányul.  Ezért a KIX növekedése csökkenti  a BUX - ot, és kiseb lesz a GDP is. A kavarás a telefon és az Internet közvetítésével nagyon gyorsan terjed. Az eddigi legnagyobb kavarást egy "kedves" budapesti partnerünk idézte elő, amit mi kiterjesztettünk egy Budapest - Solymár - Zalaegerszeg - Bagod - London - Prága - Seattle - Vecsés globális kavarásra, kisebb őriszentpéteri szálakkal, koreai ízekkel fűszerezve. Maga a biznisz ugyan egyáltalán nem tartozott a jelentéktelenek közé, ám hasznát teljesen benyelte a megakavar, amit egyetlen ember felelőtlen ígérete okozott. Hetekig tartott, és nagyon sok embernek okozott fejfájást, leginkább nekem.

Vannak napok, amikor egyszerűen kiugrik a KIX. Ezeken a napokon különösen sok felelőtlen üzlet köttetik, vagy épp hiúsul meg, mindenki izgága, az utakon eszetlenül száguldozik a nép, ilyenkor sok a baleset is rendszerint. Néha ez az állapot kapcsolatba hozható időjárási frontokkal, máskor nem tudni, mi okozza. A legrosszabb dolog, mikor észreveszed, hogy elkapott az örvény, már te is dinka vagy, részévé váltál a Nagy Kavarnak. 

Ennél már csak egy rosszabb van. Amikor már észre sem veszed.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bagodtimes.blog.hu/api/trackback/id/tr28961800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyaaa · http://galeria.hu 2009.02.24. 15:59:27

Hehe. Ez így van. Kiegészíteném azzal, hogy többször észrevettük már, nálunk is ugyanakkor ugrik magasabbra a KIX.

De nézzük a dolgok jó oldalát. Avagy az öröm az ürömben. Mert néha megesik, hogy interferencia jön létre, az egyik kavarás "kioltja" (vagy inkább megoldja) a másikat. Pl. egy gyakorlati példa, mikor rohanunk felmérni egyik címről a másikra, persze mindenhová időre, és akkor az egyik ügyfél késve érkezik, vagy pedig bő 3/4-ed órásra nyújtja az amúgy 15 perces felmérést, és akkor már körvonalazódik a probléma, hogy nem érünk át 30 másodperc alatt a Budapest másik végén található következő címre. (Félreértések elkerülése végett írom, hogy általában ráhagyásokkal vesszük fel a címeket, ezért gyakran fél órákat is a kocsiban kell üldögélni 1-1 felmérés előtt - főleg, amikor még valaki le is mondja -, de ha sorra mindegyik csúszik valamiért, akkor összességében már kiküszöbölhetetlen egy kis késés...)
Na és ekkor jön a megmentő kavarás, mikor a következő ügyfél utolsó pillanatban visszamondja a felmérést, így ezáltal egy cím kihagyásával időben és kényelmesen érkezhetünk a rákövetkező címre.

Persze az ellenpélda sajnos gyakoribb, mikor pl. sorra mindenki lemondja egy napon a felméréseket - az utolsó pillanatban - így teljesen fölöslegesen dzsalunk fel Pestre. Vagy pl. ellenkezőleg, egyazon nap mindenki késik, elhúzza a felmérést, stb; munka terén hasonlóan. Na ilyenkor beszélünk 10-es, vagy afölötti KIX-ről (az amúgy 10-es skálán...). :)
süti beállítások módosítása